3.29.2015

Claim.. Oh Claim

C.L.A.I.M 


Okay secara jujur apa pandangan orang ya tentang claim??Mesti pasai $$$$ kan. Seriusly selama 7 tahun aku mengajar jarang ooo aku nak claim. Pi meeting, kursus jauh sekalipun jarang aku claim. Entah kenapa? Tapi aku rasa sebab susah kot dan renyah nak sediakan itu ini. 


Tapi tahun ni aku diarahkan membuat tuntutan yer. Hehe..ppd cakap sila claim. Kalau tak duit tu perbelanjaannya masuk ke arah lain. Umpamanya percutian/lawatan penanda aras sebagainya.. haha eh ya ka?? Tak bleh jadik. Aku buat gak claim. 


Tak susah pun isi ja borang claim yang type serba sedikit, tak payah calculate secara manual.. isi figure dalam kotak disediakan. Then dia akan calculate semua. Senang kan!! Hat tu pun liat jugak rupenya aku nak isi. Hehe.. pemalasnya. 

SO...bila aku isi, then amount yang kluar. Mak aih.. RM400 lebih tuk outstation termasuk elaun makan, lojing dan sebagainya. Bukan sikit. Banyak jugak kan. Betui la rugi kalau tak claim. Terfikir gak aku..tu baru pi MSSM Merentas Desa kat Pahang. Hat bertahun aku tak penah buat tu?? Haha..eh ke mana arah alirnya ya duit tu? Haha.. Feesya oh Feesya. Baik bebenor yer. Gunakan duit sendiri itu ini. Sedangkan diberi kemudahan untuk membuat tuntutan. Nampaknya pasni kena MATA DUITAN lah. La kan GST 6%. Haha eh...apa kena mengena ngan GST ni?? Hehe..  :P 

Nah aku upload borang TNT skali. Rajin-rajin la buat tuntutan yang dinyatakan dalam surat anda tu ya. Jangan pemalas mcm aku.

3.25.2015

Guide : Train Tix In Yunnan

Oh ya saja-saja nak share info kepada rakan-rakan di luar sana yang search tentang Kunming dan mahu ke Lijiang-Dali dan sebagainya menggunakan train. Saya uploadkan train tix. So at least korang bleh tgk ghupa tiket train kat sana. Tix dia ditulis dalam bahasa cina. Kalau ada huruf roman tu pun untuk nama kita dan info2 yang sikit ja. Lets check ya. Harap info ni mudah dan dapat membantu anda. Oh ya sebelum lupa. Sila sertakan sekali passport anda. Nampakkan nama saya bawah nama tu diprintkan sekali number passport kita. 


Kunming Episod 3

Sebenarnya aku tak tau nak mula macam mana kisahkan episod 3 di negara Yunnan ini. Masam manis pahit berdengung semua aku rasa. Bergaul rasa satu sama lain. Awai-awai manis ja.. Tak diduga masam kelat pahit berdengung di akhir hari ke 3.

Aku mulakan dengan kisah manis-manis dulu lah no. Ok. Di pagi hari bangun seawal pagi. Hari ke 3 tak rushing sebabnya..misi free and easy kat Lijiang Ancient Town. Kat sini bleh pi Heilongtan (Black Dragoon Pool), bleh lepak2 kat Ancient Town bleh leisure-leisure kat sini tgk budaya dan cara hidup mereka. Awai-awai pagi aku tengok warga mata sepet ni mulakan dengan bersenam. Siap taichi maichi siap menari-nari. Aku actually nak join tapi malu alah aku. So tak jadik la join Cuma aku dekatkan diri aku dengan puak depa. Sambil ambik gambo.
 
macam Taichi pun ada macam poco-poco pun ada
Pastu misi meneroka apa yang kat AncientTown bermula. Kat sini ada Kincir Air besau. Cantik. Nak tangkap gambar dengan wanita yang berpakaian tradisonal kaum Naxi pun boleh. Tapi..hulurkan lah 10yuan kat depa no... Aku main tarik ja sorang minah kaum Naxi ni. Guna camera aku. Kalau guna camera depa kena bayaq 20yuan. Pic + org. Tak mau aku.
Tugu kat AncientTown

Ala-ala keypad lock tergantung gantung. Haha ni versi keychain besaq.Tulis la kot-kot hangpa nak bgtau from Msia

With Naxi women. Ta hen mei. 

Baca lah sebentar apa tertulis kat tugu tu...Pasti dpt  info ttg AncientTown. Dalam bahasa cina lah :P

Puas meronda puas teroka amik pic kat Ancient Town aku ajak kawan-kawan pi Heilongtan (Black Dragon Pool). Tak susah tak payah. Dari kincir air yang ada kat Ancient Town tu korang jalan la terusdalam 15min ja jalan kaki ala-ala itik pulang petang. Susur ja terusan nan indah tu. Sampai la ke pintu masuk Black Dragon Pool. Bayaran masuk ke sini 80yuan per pax. Ok lupakan kisah 80yuan tu. Sebab ada kisah sebaliknya. Aku ada terbaca kat train station kalau kat Lijiang Ancient Town kena bayaq 80yuan untk protection fee. Sumpah kau. Aku tak tau bayaq kat mana dan aku pi situ tak bayaq pun protection fee. Muka kena confident orang tak tanya aku tak bayaq haha..buat dono ja lah. Okay dalam Black Dragon Pool sgt cantik cantik view dia. Dari Heilongtan korang boleh nampak sayup2 Jade Dragon Snow Mountain. Wehdifang tu la sebenarnya yang aku nak pi. Tapi cuaca tak mengizinkan. Ralat ooo. Aku banyak luangkan masa kat Heilongtan. Makan-makan bekal. Lepak-lepak sebelum keluar semula ke Ancient Town untuk shoping cenderamata sebelum bertolak pulang maghribnya utk ke station keretapi untuk kembali ke Kunming semula.


Santek pic dalam Heilongtan :)

Love this pic very much. Sayup nun di sana JDSM. :)


Ha tu part manis-manis ja kan.. Sonok-sonok enjoy. Haha..sebalik enjoy dan manis ada kisah DRAMATIK sebaliknya.

Kisah Dramatik 1:

Ingat pasal 80yuan? Haha..fee nak masuk ke Heilongtan. Nak jadik kisah sebelum masuk ke Heilongtan, aku dan rakan2 dok lepak dulu sambil nikmati buah nenas segar. Manis. Ya manis itu undang masam sebenarnya. Haha.. 
Pekena buah sedas dulu!
Serius jer perdebatan harga hahaha....
Dalam dok lepak-lepak mai sorang auntie dia sembang pasal fee masuk situ. Aku ni tak berapa paham sebab mandarin dia pekat semacam ja. Skali dia hulur kertas tertulis bahasa cina dan traslation dalam bahasa inggeris skali. Dalam tu tertulis “kalau ikut dia tak perlu bayar 80yuan seorang. Untuk 2/3 orang perlu bayar pada dia sahaja sebanyak 90 yuan untuk 3 org tapi dengan syarat ikut dia”. Nampak permainannya di situ.. Murah nau. Aku ni pelik dah. Haha..macam ala-ala seludup black market ja. Apa lagi bermula la debat antara aku dengan rakan. Pastu debat-debat kata putus nak ikut auntie tu.. Haha kata aku yang sorang mana mampu atasi keputusan 2 org kan.. Ikut ja walau hati tak sedap. Pintu masuk kat depan aku ja..tiba2 ajak aku pi arah lain..aik masuk ikut mana. Pintu belakang ka? Perjalanan panjat2 bukit nan tinggi ikut denai. Penat woii penat. Tapi seronok haha..sebab nampak Lijiang Ancient Town secara keseluruhan cantik..


Scenary dari ataih bukit
Pemandangan dari ataih sebelum masuk ikut jalan singkat hehehe
Cantik la sgt sebab pastu bermula la episod sadis. Aku tertanya mana lah pintunya. Ok. Sabaq separuh dari iman..Haha..skali amik kau.. bila aku tanya mana pintu dia ajak jalan n berhenti di satu sudut. Pintunya mana aku hanya nampak longkang ja. Then dia alih satu penutup longkang.. haaa ati makin tak sedap. Eh dia masuk dalam longkang then juih di sebalik sana. Mata aku mula berkaca. SudahHaiihhh sandiwara apa ni??haha..hangpa dapat bayang dak macam pencuri masuk rumah org. Sumpah weiii hat tu la perasaan aku rasa saat tu. Haha aku tak pernah masuk secara curi ke mana-mana tempat sekalipun. Ni la kali pertama. CUAK. Sangat cuak. Dah la longkang tu besau2 muat aku jer. OhohoSampai balik Malaysia dok tulis kisah ni ish perasaan bersalah tu tetap ada. Haha.. kenangan betui. Tapi bila selamat masuk sana perasaan bersalah hilang haha..sebab apa?lupa bila tgk scenary yang cantik dalam sana..Mesti korang tertanya. Nak keluaq macam mana?Aku kluaq ikut depan bukan ikut EXIT. Kalau x naya.. So pesan aku baik ikut legal ya. Selamat pun selamat.

Kisah Dramatik 2 :

Yang ni paling sadis. Tiket nak balik Kunming abis. Abis kau! Muka aku pucat semacam dah yang ada tiket 89yuan. No seat. Maksudnya BERDIRI. Perjalanan dari Lijiang ke Kunming 9jam35min. Makkkk nak kena berdiri tuk 9jam???What the hell. Macam naik keretapi kat India ja rasanya. Aku kat China ka India ni?Nak naik bas aku tak tau. Kalau nak naik bas kena kembali semula ke Lijiang Ancient Town. Satu hal budget lari dah. Nak tak nak..aku terpaksa beranikan redah meredah la BERDIRI pun BERDIRI la. Tekad. Kalau ku tahu..awai2  masa beli kat Kunming-Ljiang aku dah amik tiket return. Aiseh macam mana terlupa. Tak pa Allah nak bagi kisah aku ada naik turunnya. Kalau x..tak merasa susah kan kat negara org. Asyik senang ja. Bila diuji baru tahu betapa kita perlu bersyukur terhadap kesenangan yang selama ini diberikan olehNYA.

Korang tengok pic ni. Ni ihsan en google. Macam ni la ghupanya aku sewaktu berdiri..Situasi kat dalam keretapi aku tak rakam sgt. Penat maybe. Berubah mood 360°.
Situasi lebih kurang gini, tapi waktu aku naik tu lagi padat oiii.. :(

Untuk pengetahuan korang actually train Lijiang-Kunming dia berhenti2. Bukan ekspress train ya. Alah macam kita nek keretapi kat Malaysia la. Dari Butterworth-Sp-Aloq Staq-Arau. Macam tu la perumpamaannya. Masak weh..3 jam yang pertama kami dapat duduk. Sbb dari Lijiang tak de orang naik. Tapi bila sampai station yang ke 3, seat yang aku duduk dah merupakan seat org punya. Terpaksa la bangun berdiri bersesak di sebalik org China2 itu. Yang ni aku tengok orgnya kulit dah macam org Melayu tapi semua mata sepet. Puak2 bukit ka ni? TIBET kotsebab muka depa macam puak2 itu sahaja. Bukan putih melepak cantik hansem macam kaum Cina bandar. Selekeh pun ada. Tak tahan kalau ada yang masam2 baunya. Haha.. Haihh tak baik mulut. Zip!

Bayangkanlah 6jam35min aku berdiri..Ubah sana sini. Penat bersesak. Pukul 11.30malam mula start dah duduk2 antara kawasan tengah. Nampak dah umat mula melepaskan penat termasuk aku. Duduk plak hadap puak itu. Terkangkang hadap aku. Adeh lelaki tu. Aku terfikir eh gini rupanya ya macam naik keretapi merempat..Nak nangis. Tapi tahan. Hehe sensitip betui.. Kuatkan hati. Ujian Ilahi. Pujuk hati ku supaya bersabar. Dan dalam duduk tu jangan tak tau sampai terlelap la.. Aku duduk labuh bersila pastu sembam muka atas beg. LENA. Haha..sapa kata tak bleh lena. Tak dapat sleeper dudk bersila pun bleh lena what? Setelah sekian lama 6 jam lebih baru lah sampaiAllah terasa betapa leganya hilang lenguh2 kaki. Penat juga hilang dek kabus pagi bila sampai Kunming. Ujian Allah bagi bila sesiapa bersabar dan terima seadanya, malah siap bersyukur lagi Allah uji (berkat tak putus2 baca surah AL-INSYIRAH sambil selawat) pencarian ke hotel senang sgt. Cuma menapak sikit di awal pagi. :)


Okay tu ler serba sedikit kisah masam2 piau aku. Haha sangat manis untuk dikenang rupanya! Jumpa lagi untuk episod ke 4 ya. Chow!

Kunming Episod 4

Alahai Anak...Prihatinnya Kamu!

Usai saja sesi bersama pengetua kat Stor Sukan (membincangkan segala masalah dan kemukakan perancangan yang akan aku buat untuk menaikkan taraf bilik pengurusan pjpk), pelajar yang sedang pj (kelas guru lain) datang ke bilik sukan untuk berbual dengan aku.

Aku : aip..cikgu korang mana?
Pljr : cikgu bawak team bola tampar cikgu. Ada game. Kami nak pj cikgu tak de. Kami tolong cikgu lah kat bilik sukan boleh?

Aku senyum. Tolonglah anak... detik di hati aku. Kalau boleh cikgu tadahkan bilik sukan ni untuk korang kemas. Dalam dok tolong sempat jugak berbicara mesra dengan pelajar. Aku ramah bercerita kisah waktu sekolah. Tekun sekali depa memasang telinga mendengar. J Tekun jugak depa mengemas. Pelajar ini menyatakan simpati pada aku sebab saban kali kena kemas bilik sukan sorang-sorang. Tak palah dah ada diorang aku pun gembira. Boleh jugak berbual sambil tertawa mesra.


Sehingga habis waktu depa temani aku. Dalam hati aku terdetik.. “Alangkah bagusnya ibu bapa mereka, mempunyai anak yang sopan tutur katanya, buat penyejuk jiwa manusia yang gundah gulana”. Cikgu sayang kamu semua. Nanti ada masa kita berbual mesra, berkongsi cerita. Sambil aku arahkan mereka ke kantin untuk berehat buat sementara.

3.24.2015

Tips Apabila Anda Berada Di Yunnan, China

Di sini aku kongsikan beberapa tips sepanjang aku travel ke Yunnan, China. Lain orang lain pengalamannya. So aku bagi tips berdasarkan pengalaman aku di sana.


1. Yunnan China kebanyakkan penduduknya berkomunikasi menggunakan bahasa mandarin. So satu kelebihan kalau anda dapat berbahasa mandarin. Senang nak berkomunikasi senang jugak nak tawar menawar. Kalau xpandai jangan risau..gunalah en. Google translate. Mudahkan anda berbicara. Haha..sepanjang aku kat sana instead of aku boleh berbicara sedikit-dikit tapi tetap guna en google bila nak susun ayat. Takut salah guna pinyin maksudnya jadik ke lain.
2. Bagi sesiapa yang besiaq (kerap ke tandas), bawak-bawaklah satu bekas kosong untuk isi air. Tandas kat sana tak de cebok ya. Kalau lupa alamat beristinjak lah anda. 
3. Sediakan juga air minuman anda. Seriusly sepanjang kat sana cuacanya walau panas, angin yang bertiup sepoi-sepoi bahasa itu sejuk. Dan membuatkan anda cepat dahaga. Satu lagi kedai makan diorang memang tak sediakan air. J kang tercekik masak korang. So sediakan air sebelum tersedak tercekik. Hahaha
4. Hotel di Lijiang ada yang tidak menyediakan towel. So bawak sendiri atau  belilah kalau  boleh. Kalau diberikan pun tuala yang disediakan tu sebesar tuala muka. Hehe..hmm gamaknya diorang tak mandi just lap-lap aja kat Lijiang tu kot. Al maklumlah sangat sejuk walaupun time tu musim bunga. Sampai ke tulang sumsum terasa sejuknya tu.
5. Majoriti di Lijiang, Yunnan adalah bukan beragama islam. Susah nak cari Muslim di sana. So dari segi makanan, baiklah bawak sendiri. Kalau tak kisah bab makan..jangan risau ada banyak buah-buahan kat sini. Tak kebulur pun. Buah banyak. Manis-manis. Tentu anda dapat survive. Kunming pulak senang nk cari oarang Muslim. Makanan halal tak susah untuk dicari. Search di google. Cari masjid sekitar. Kat masjid banyak makanan halal dijual. Cuma kena dan tak kena jer dengan selera tekak anda. Masa kat Kunming saya makan kat masjid di Jinbi Road.
6. Kenderaan awam utama hubungkan Kunming-Lijiang ialah keretapi. Kalau  nak naik bas boleh. Tapi gunakan bas long journey. Lebih cepat. Kalau keretapi lagi ok tpi pastikan beli tiket return takut karang kena berdiri sepanjang perjalanan. Perjalanan nya lama yer korang. 9 jam lebih.
7. Orang Yunnan kebanyakkanya tidak mesra dan kasar. Tapi mulakanlah dulu dengan senyuman dan tegur mereka. Rasanya diorang kalau disapa dengan mesra boleh jadik penunjuk arah yang sangat baik.
8. Di sini tabiat “haktuih” erkk kadangkala membuatkan anda jijik. Hohoi diorang tanpa segan silu haktuih depan orang dan tak pedulikan orang lintas ke lalu ker time dia nak haktuih tetap haktuih even orang dok lalu lalang. No wonder why setiap malam akan ada org keje perbandaran mai sembuq ayaq basahkan jalan. Saya dapat fikir reasonable kenapa diorang sembuq ayaq malam-malam.
9. Di Kunming sila hati-hati bila menggunakan jalan raya. Ikut suka depa ja main lintas-lintas kena pulak kenderaan laju-laju. Macam ayam serah tengkuk untuk disembelih ja. Ikutlah arus trafik. Jaga keselamatan anda.
10. Kebanyakkan papan tanda terutama di stesen keretapi, bas dalam bahasa cina. Kalau tak tahu mintalah bantuan agar arah tuju anda ditulis dalam bahasa cina.
11.  China terkenal dengan barang tiruan. Duit pun depa bleh tiru. So pastikan kalau nak tukar duit di sana pergi ke money changer yang sah. Atau anda buat pengeluaran guna atm. Risiko nak dapat wang tiruan tu kurang. Di sana setiap kali anda hulurkan wang semasa pembelian, diorang akan check betul-betul wang yang kita bagi.


Okay itulah serba sedikit tips saya untuk anda. Kalau saya terfikir lagi tips nanti saya coretkan semula. Banyak lagi sebenarnya. Selamat travel ke Kunming, Yunnan ya rakan-rakan J.

Jom tinjau hen pioliang difang di Yunnan : 

Sayup-sayup kelihatan Jade Dragon Snow Mt. dari Heilongtan (Black Dragon Pool)


Lijiang Ancient Town
Jiuxiang Cave 

3.23.2015

Kunming Episod 2

Tepat jam 5.30 pagi, lagu dalam train di pasang. Lebih tepat lagi orang kata jam pagi la. Time ni aku dah terjaga. Banyak passenger dah bangun pi gosok gigi dan basuh muka. Ok aku pun cepat-cepat gak pi basuh muka. Sebab aku tau 6 lebih dah sampai ke Lijiang. Hai..time basuh muka pun ada makcik org tempatan ni jeling-jeling. Gamaknya cantik sgt kot muka bangun pagi aku. Haha heran gamaknya aku pakai tudung kot.

Sampai Lijiang dalam 6 lebih fuh..amik kau. SEJUK. Sampai ke tulang weh. Aku yang tak de lemak ni sampai terketar. Tak menahan. Seriusly cakap LIJIANG adalah tempat yang paling sejuk sebab dekat dengan dataran tinggi Yunnan. Kos dari Station Keretapi Lijiang ke Lijiang Ancient Town kira-kira 50yuan tuk 3 orang. Naik van biru yerk. 30 min jer nak ke Ancient Town. Rasa satu kepuasan plak sbb org sana bila tau kita dapat ckp mandarin sikit2 so kita bleh dapat murah. Tapi kena pandai la tawar menawar.

Dijadikan cerita Uncle van biru berhentikan kami depan jalan besar. Awai pagi sampai aku tercari2 jugak jalan ke Lijiang International Youth Hostel. Pusing pi pusing mai..last jumpak jugak. Susah betui bila dalam gelap cari weh. Ada sorang guard (mcm tentera depa) bila tanya arah jalan langsung tak nak tolong. Blom aku bukak mulut tanya arah mana dah cakap “wo bu chi dao”. Peh..SOMBONG KAU!

Lagi satu drama awai pagi terjadik bila sampai ke hostel org yang kat kaunter xnak bangun tido. Haha..what the hell. Mmg dasar pemalas betui. Dah la berbakui aku kutuk dia. Cakap bahasa cina ngn dia takkk dia suruh gak tunggu 8.30 (ba dian ban). Sambil tunjuk jam. Aku tau la ba dian ban..tapi kat booking aku dah mintak masuk awai. Ni tak suruh jugak berurusan 8.30.. bermula lah episod tunggu menunggu sehingga 9.15. Hish nak kena smash dah. Tgk ler nanti dalam booking.com aku boh komen tak elok tentang korang. Fail in the services!!!Sampai la aku rasa booking.com dr China call bgtau aku. Pergh pastu settle. Easy as ABC. Yang susahkan puak depa ni gak. Bengang tul.

Dapat ja bilik apa lagimasuk kemaskan barang n diri. Pastu sarapan. Pukul 10 lebih dah kluar. 1st place dalam iti memang nak pi Jade Dragon Snow Mountain. Sampai dekat jalan besar, terus tuju van biru..kali ni perempuan yang bawa. Namanya Ha(aku dah lupa). Just panggil Ah Ha ja. Ramah orangnya. Aku cakap nak pi Jade Dragon Snow last2 dia kata xboleh pergi situ sebab angin kuat. Aduh hampa di hati. Then dia bawak aku ke Lashi Lake. Perjalanan ke sana kira-kira 10 km dari town. Sepanjang perjalanan Ah Ha ramah bercerita. Aku yang bahasa Cina sedikit2 ok ni boleh la balas balik. Mai tang aku xtau memang aku diam. Berkali-kali dia terang. Masih blur-blur. Haha..Last dok guna en google perkataan apa yang dia sebut. Baru la aku paham. Bila balas dia gelak balik sbb ambik masa lama nak paham hahaLAMPI yaaa Cikgu :P
Ni la..Ah Ha driver kami :) Sporting kau. Dengan aku ja dia sembang. Ngan kawan2 dia tau sebb nanti depa nganga jer :P

Lashi Lake

Untuk pengetahuan korang Lashi Lake terletak di kaki Gunung Jade Dragon Snow. Lashi Lake merupakan tempat nature reserve tuk burung-burung migrate. Terdapat jugak perkampungan puak Naxi. Banyak aktiviti boleh buat di sini asalkan sediakan $$$ ya. Lgi banyak aktiviti yang kita amik lagi banyak kena bayar. Aku just amik pakej dari point 1-6. Kos 560yuan. Mahai gak tu. Dalam tu cover HORSE RIDING dari point 1-5. Naik sakit bontot kau tunggang kuda. Kita akan di bawa menunggang kuda dalam kumpulan. Dan ROW A BOAT kat point 6 tuk tgk burung migrate dengan dekat. (sayangnya pakcik tu tak row sampai ke tengah! Tak ralat pun sbb burung migrate penah aku tgk).

Jom riding horse. Sakit bontot boleh ler..ceh!

air terjun ataih bukit dari banjaran gunung.


berlatar belakangkan banjaran di Lashi Lake
row row row ur boat
Guanyin Gorge
Tempat kedua ni terletak berbelas kilometer jugak dari bandar Lijiang. Pemandangan di sini tak kurang indah jugak. Ada air terjun, kaya dengan agama dan ada perkampungan kaum Naxi. Ada juga senibina tradisional termasuk rumah kaum Naxi. Yang aku suka kat sini air terjun dia. Cantik dari tebing yang tinggi mencurah-curah ke bawah. Fuh mercik air dia ke muka. SEJUK.


Actually Guanyin Gorge sebenarnya merupakan gaung dan laluan penting dan kubu tentera pihak Lijiang satu masa dulu. Dan di sebalik belakang tebing dan gunung yang tinggi itu terletaknya TIBET. Ada bermacam aktiviti kita boleh buat. Naik cable car ataupun flying fox, meniti jambatan gantung, naik boat dan sebagainya.

Dalam Taman di Guanyin Gorge

ni loceng besau.. tak silap banyak loceng dalam tu..siap ada ukiran buddha

Cantik kan... tasik ni hadap banjaran. I love it.

Peace... tenang kau kat sini

Laluan cable car. Syok tapi takut cubalah

Airnya memercik ke muka..tahan sejuk sebenarnya tu sambil posing cantek!

Hambek pic ngan nenek dari kaum Naxi ni kau aku kena bayaq 10yuan. Posing habih-habisan

3.22.2015

Kunming Episod 1

Hai Uolls.. Berkobar-kobar nak share travelog ke Yunnan baru-baru ni. Yes..Kunming China. Travel kali ni atas kaki sendiri tak pakai agent. Main redah jer. Baru backpackers kental. Haha kental la sangat kan. Dugaan demi dugaan dalam travel kali ni membuatkan aku hampir tewas. Nak nangis kau.

Kami fly ke Kunming tanggal 16hb Mac jam 1.05 petang. Dekat KLIA ja sebelum ke Kunming rata-rata yang passenger yang naik AK 101 semua orang China. Dan korang nak tahu.. I terjumpa org Yunnan sebijik macam UAI kau. Sebijik k macam ustaz azhar tu. Tak kelip-kelip aku pandang. Belum pun bertolak ke sana terkenan org Yunnan. Haha gara-gara dia bagi salam kat aku. Pastu lemparkan senyuman manis. Aduh terasa mcm ustaz azhar idrus senyum kat aku (perasan!).
ni ler org Yunnan yang mcm Ustaz Azhar Idrus tu.. tp versi sepet!
Touchdown Kunming petang dalam pukul 5 lebih. Sampai ja cari musolla dulu. Solat. Travel-travel pun solat kena jaga. Sebelum tu ada org Kunming dah ikut awai.. Aiseh rimas. Suh amik khidmat travel agent dia. Aku refuse. Nak naik bas awam..tapi sebab my prend rimas lepas tu termakan pujuk rayu naik ler kereta dia. Aduh ko. Dia taram 120yuan untuk ke Kunming Railway Station. Pastu plak bukan hantar sampai betui2 depan station keretapi pun. Kena la aku, emma n azam menapak plak dalam 200meter. Kuang asam betui. Haha..awai2 dah kena!
depan tol Kunming Changsui International Airport
Depan train station Kunming, huh penuh kau. Nak masuk station ja kena scan beg. Kiri  kanan polis hat muka cengei tu berkawal. Ooo..camni ka langkah berjaga-jaga yang depa amik. Ya lah kan kalau nak tau dulu kat train station ni la hat jadik rusuhan sampai meragut nyawa awam. Berparang kau!Tak silap aku tahun lepas bulan March jugak 33 nyawa terkorban. Takut aku tgk suasana.



Lepas scan bag. Masuk ja terpinga2. Haha.. tapi cover. Dengan konfiden pi ke kaunter. Rupanya salah kaunter. Ahaks.. Tanya orang awam kaunter mana nak pi Lijiang then dia cakap kaunter 5. Beratuq dah. Tak confident aku pi tanya lagi kat kaunter pertanyaan. Ok puas hati Kaunter 4/5. Sesi bercakap Cina aku bermula. Alhamdulillah..dapat gak beli tiket hardsleeper 147yuan/pax. Ketiga-tiga kami amik paras tengah. Dalam compartment yang sama. Sempat jugak berbual-bual dengan org cina yang bawah katil aku bersama anak dia tuk tanya betui ke kedudukan katil aku. Dengan murah hati diorang tolong J

Seronok jugak dok kat hardsleeper ni sebab kita dapat tgk ragam org tempatan dan bergaul. Rata-rata aku tgk org tempatan dalam ketapi ni suka makan maggi. Haa..jgn tak tau dalam ketapi diorang siap ada water heater tuk amik ayaq panas. Lepas makan masuk ja pukul 10, diorang dah start padam lampu. Sapa-sapa yang dok kat ralit kat ataih kerusi yang tepi tingkap tu di suruh masuk tido. Ni lah kali pertama kali aku tidoq dalam ketapi. Sat-sat terjaga.. Last-last ZzZzZzzzz jugak. Nyenyak weh!

tunggu train dari Kunming - Lijiang (K9606)
In the train. Hok ni hardsleeper ya.. :) konsep duduk tepi cermin tu sapa cepat dia dapat.

3.03.2015

Latihan Pusat Merentas Desa MSSM 2015 (KEDAH)

Bulan MAC ni merupakan bulan tersibuk bagi aku. Awal bulan ja dah sibuk dengan latihan pusat merentas desa untuk ke mssm. So kali ni cek tak jadik jurulatih. I naik pangkat ke turun pangkat?? erk jadik penolong pengurus. Nasib baik sebab apa...haha aku xnak itam kan kulit yang dah sedia itam ni. Lol. 

Tugas penolong pengurus sibuk jugak tau. Mau taknya kena settlekan segala dokumen mak nenek..(borang R01/M01, salinan kp, pemeriksaan doktor, kebenaran waris, kp asal) hat semua tu kena kumpul dan bagi lengkap. Challenge kat sini bila atlet semua seluruh kedah, bila dapat surat tp  tapi tak dinyatakan requirement sedia semua tu..aduhai pening kepala nak bagi ada. Aku bernasib baik sebab PTPS Balapan dan Padang MSSK , Encik Zoher dah sediakan dan dah daftar atlet-atlet ni online. Boleh kata senang cerita kita hanya siapkan apa yang belum siap ja. Terima kasih pengerusi teknik.

Habis MSSM merentas desa ni...8hb aku kena bertugas kat pdg plak bagi kontigen sekolah di MSSD Kulim Bandar Baharu 2015 sampai la 11hb. Ha bersiap sedia la fizikal dan mental aku bila cuti aku ilang sebab dok urus budak atlet-atlet ni! Dan tak kira 12hb tu aku nak start cuti sekolah. Boleh ya puan pengetua. Jangan kedekut ya! Saya dah berhempas pulas tu bekerja. Sehari awal dan direct cuti sekolah i nak cuti k. No calling calling haha...

# psst agak-agak pengetua aku nak ke baca blog aku ni?? haha...



ok...dah khatam segala perincian pengurusan dlm kertas cadangan tu.



Fail pengurusan kontigen Kedah. kiki berbunga  berborder cantik kalau dpt kat aku!

Surat siaran. Lamakan aku xde kat sekolah. 8hari tu!


senarai nama kontigen MSSK.