1.17.2016

Backpackers Ke Guilin 2015 Day 5

Row..row row your boat gentle down the stream...Hai semua hari ni aktiviti kami tak lain tak bukan mencuba bamboo rafting di sepanjang Sungai Yulong. Kami ambil pakej terus juga dari kaunter Wada Hostel dengan harga CNY80 per pax. Kalau baca dari blog dan saranan orang katanya terus je ke sungai untuk dapat harga murah. Iye? Harga yang kami dapat sekali dengan pengangkutan pergi-balik. Rafting waktu winter...amat superb rasanya. Dengan sejuk yang mencengkam jiwa, dengan pemandangan yang membuai-buai mata agar terlelap lena. Hahaha...secara jujur aku sukakan pengalaman dan perasaan itu bertamu. Kalau tak percaya, cubalah. Sejuk mata memandang. Jiwa tenang menghadap alam Ciptaan Tuhan. 
Berakit ku menuju ke hilir...menyaksikan keindahan alam
tanpa lelah berfikir


Kesibukan mula terasa....
Setenang air sungai mengalir..sunggah tenang melihat alamNYA.
Syukur aku dapat mengecapinya keindahan itu walau seketika.

Uncle yang ramah bertanya. Nasib dia faham kehendak
aku yang nak rafting secara slow & steady.
Sesekali uncle yang berakit bertanyakan kami sepatah dua soalan. Yang aku tahu aku balas. Yang tak tahu aku buat muka kering...hadap pemandangan. Walhal hahahha.... tak tahu nak menjawab. Cover...cover itu yang penting. Dan apa yang aku tengok mereka suka warga Malaysia. Dok mencanang jugak dekat rakit sebelah kami dari Malaysia.

Sepanjang berakit di Sungai Yulong aku tengok terdapat hampir lebih 7 jeram buatan. Bertingkat-tingkat rupanya sungai ni. Air sungainya tenang dan lebih jernih dari Sungai Li. Allah..tak mampu aku ucapkan apa yang terbuku di hati. Melihat keindahan alam ciptaan Ilahi. Mau je rasa duduk situ selamanya tau. 

Usai bamboo rafting kami dijemput oleh van untuk terus kembali ke Wada Hostel. Kemaskan apa yang patut seterusnya check out. Kami sempat makan tengahari dan sebelum pulang sempat juga tinjau West Street. Apalagi sesi merembat shawl bermula. Hahaha.


West Street


Hilang arah tujuan bila terpandang shawl di kira kanan :)
Destinasi seterusnya ialah Guilin Railway Station kerana tiket  train ke Nanning sudah dibeli. Perjalanan dari Yangshuo hampir kurang 4 jam juga. Kali ini kami naik bas biasa. Bukan bas ekpress yang harganya lebih kurang CNY20. Murah sikit tapi benyak berhenti-henti. Kerap jugak bas bhenti. Tak apalah yang penting sampai. Haha sepanjang perjalanan ke Guilin beberapa kali aku terlelap. Sama naik dengkuran aku dengan bunyi enjin bas. Kikiki.. Lantaklah Zaid di sebelah. Aku dah tak peduli. Sebaik sahaja bas berjalan terus aku landingkan bantal travel ke tingkap bas..Zzz. Sedar-sedar dah sampai Guilin. Nikmat lena!

Dalam mamai aku atur langkah ke Guilin Train Station. Mengekor aje langkah Zaid. Rupanya kami tiba awal tidak seperti yang dijangka. Keputusan diambil untuk menukar tiket. Tiket paling awal diambil agar sampai Nanning tak de lah lewat malam sangat. Alhamdulillah dipermudahkan urusan. Opss terlupa! Sebenarnya tiket kami bukan ke Nanning City tau tapi Nanningdong Station yang jauhnya lebih kurang 45minit perjalanan ke Nanning City. Tiba aje Nanningdong bas tak ada. Jenuh... last option terpaksa lah ambil prebet sapu. TERPAKSA. Dalam keterpaksaan tu akhirnya tiba juga ke Nanning Travelling Hostel. REHAT. Itu yang berada dibenak fikiranku. Dah tak de mood nak berjalan dah. Haha..So malam tersebut selepas pekena hot chocolate.. Zzzz. 


Guilin Day 6




No comments:

Post a Comment