1.08.2016

Bacpackers Ke Guilin 2015 Day 1

Aduhaiii lamanya tak update blog. Selalunya aku akan update countdown ke tips ke sebelum travel. Tapi nampaknya kali ni tak. Travel trip kali ni lebih kepada menjiwai alam serta melayan perasaan. Ya lah aku kembara kali ni setelah ketiadaan arwah mama dan kebetulan tarikh tersebut merupakan tarikh kelahiran arwah. Sedih di hati tak siapa yang tahu. Hanya mampu merintih dalam diam menatap alam kurniaan Allah sambil bersyukur serta muhasabah diri.

Dengan pesawat AK168, akhirnya sampai lah aku dan travel buddy (kali ni ditemani zaid) di Nanning Wuxu Aiport. Setibanya kat sana jam 4.30 petang episod baru bermula. Blom pun melepasi pintu kluar airport. Selepas scan beg tiba-tiba Zaid kena panggil ke bilik khas. Terpinga aku seketika. Bila tengok Zaid kena geledah beg. Terus aku masuk. Hahaha lawaknya kali ni diperiksa atas sebab nasi impit dan periuk nasi travel hak milik aku. Kikiki... Puas bebenor tau kawan aku explain in English. Hehe .. sampai terkeluar seluar katok kawan aku dari begpek dia. Malu-malu alah plak imigresen pompuan tu masukkan kembali. Aku dah menahan tawa dah. Sebenarnya awek imigresen tu ragu-ragu nak lepas bagi nasi impit tu. Kalau la masa tu depa nak amik jugak.. nak je aku bukak rendang, serunding bersila dok depan tu. Muahaha (cuak tu ada..takut sbb nasi impit aku kena rampas). Hahah nasib le Zaid kena kat kau sebab aku tompangkan makanan lam beg kau. Selasai semua tu...aku dan Zaid terus ke kaunter bas kat beli tiket airport transfer ke Nanning City. Tak silap harga tiket ni CNY20 je. Actually korang ble nampak kaunter bas tu betul - betul selepas keluar pintu kat arrival tu. Pastu gi je Line 1 untuk ke Nanning. Perjalanan dari airport ke Nanning City dalam 40mins. Sampai sahaja Nanning City bas akan berhenti kat depan Vienna Hotel. Lepas tu bolehlah menapak ke Nanning Railway Station. Tak jauh pun. Ada la dalam 1 kilometer gak kot sebab banyak construction sedang buat. Hehe..

Kat Nanning Railway Station beli tiket tak sesusah mana. Ada je staff kat railway station tu boleh berbahasa Inggeris walaupun fair. Kira tahap aku gak kikiki. Actually nak sebut fast train ke speed train itu yang menjadi masalah. Nasib encik gugel translate ada. So dah tahu speed train tu gaosu lieche. Cakap bahasa mandarin baru depa paham susah nau sebut dalam bahasa Inggeris tp dia tak paham. Malangnya dapat tiket tak de seat. Uwaaa... Aku ni asyik mengulang kenangan ja kan. Kenangan kat Lijiang berulang lagi. Kikiki



Ni lah mamat China tu.. Handsome kan???
Okay lepas beli ticket dapat la ke Nanning - Guilin dalam pukul 8.15 malam. Dijangka dalam kul 11.00 malam sampai ke Guilin. Tempoh sejam dari Nanning ke Guilin okay lagi best sebab berdepan dengan aku mamat China yang handsome. Ouh berdegup kencang dada cheq saat mata bertentang mata. hahha.. Masa dok berdiri ni la mamat tu tegur aku. Sebenarnya time tu aku nak selfie. Skali dia tegur "nak ambil gambar???" Woi woi terkesima aku ngan Zaid. Tak sangka ada yang berbahasa Melayu sket-sket walaupun aku kalut berbahasa Mandarin waktu tu. Haaa... Rasa saat tu gembira tak boleh nak habaq hangpa tau.. Aku tak nampak dah Zaid kat sebelah. Kikiki. Waktu ni rasa...alangkah bahagia kalau aku travel solo. Serius. lepas aku amik pic so sempat welfie ngan mamat China tu skali. Dia asal Liuzhou. Tu pun sebaik dia nak turun dia melambai ke arah aku. Ahahha.. Ish mcm tertinggal jantung kat situ. Hahaha... Caittt.


Simple, just notes! Terbaik hostel ni. Staff very friendly
After 11/2 hours dapat la duduk. Guilin is the last station sebenarnya. Aku tgk gaosu lieche ni bergerak selaju 200+ km sejam gak la. Pergh.. Laju weeiii. Nasib baik malam ja. So tak nampak kat luar. Sejam kemudian sampai ja Guilin terus menapak pula ke Guilin Riverside Hostel. Yes.. Zaid gak yang jadik pemandu arah. Sampai hostel dah lewat. So kami hanya dapat notes yang mana masing-masing dah ada kunci bilik dan diminta esok sahaja check in. Boleh masuk dulu, check in kemudian esok pagi... Wallawei.. besttt! Lepas rehat, bersih diri, panaskan nasi impit dan sebagainya.. baru aku turun ke bawah ajak Zaid makan. Then apa lagi lepas makan masing-masing masuk ke sarang.. Hanyut! Zzzzz.. Nantikan next episod K.


Guilin Day 2




No comments:

Post a Comment